Portugisiskt handmålat kakel har en över 500 år gammal historia. Det var under D. Joao II (1481-1495) och D. Manuel I (1495-1521) som smaken för att täcka hela ytor med kakel utvecklades. Kungarna dekorerade sina palats med kakel som producerades i Moriska fabriker i Spanien.

Under andra halvan av 1500-talet och framåt, så ersattes gamla tekniker med en nyare som gjorde det möjligt att måla direkt på kaklet (s k majolica) och även att glasera ytan med den finish som liknar den idag. Under denna period utvecklade de kreativa och fantasifulla portugisiska artister sitt konstspråk till att bli det som idag kännetecknar den unika portugisiska stilen. Därför finns det idag inget annat Europeiskt land som kan uppvisa en sådan rikedom av mönster och motiv i sådan omfattning som i Portugal. Det handmålade kaklet ”Azulejos” är unikt för Portugal.

kakaelbrd 1600

Vi kan erbjuda nyproducerade gamla mönster från 1600-talet fram till moderna mönster, eller skräddarsydda beställningar. Terra Branca har ett nära samarbete med sina leverantörer för att på bästa sätt presentera Portugals kakeltradition. Leverantörerna står för kvalitet, en konstnärlig förmåga och teknik. Utöver ett redan färdigt sortiment, som i huvudsak baseras på gamla traditionella portugisiska motiv och mönster, finns det en egen designlinje som är mer lekfull, modern och nordisk i sitt uttryck. Denna är utvecklad under Terra Brancas varumärke. Men vill du ha ett alldeles eget motiv eller mönster, så tillverkar vi det åt dig. Nästan vilket mönster som helst, färg och motiv, kan producerar på gammalt eller modernt vis på handgjort eller fabriksgjort kakel.

kakaelbrd modernare

 

Om våra leverantörer och producenter

Terra Branca arbetar tillsamman med ett flertal leverantörer och tillverkare av handmålad keramik och stenarbeten. En av de större som TERRABRANCA arbetar med har sin fabrik och tillverkning i en liten by i centrala Portugal. Juncal som byn heter har en tradition av kakel sedan många generationer och det här som portugiserna hävdar att det handmålade kaklet hade sitt ursprung i Portugal. Historien går tillbaka ända till tidigt 1600-tal. Än idag finns här många keramikindustrier, även om det idag handlar oftare om masstillverkning av porslin, byggnadstegel eller husgeråd (tallrikar, koppar etc). Men, det finns fortfarande några få utövare av tekniken att handmåla på kakelplattor. Det är några av dessa familjeföretag vi har lärt känna. Det finns en stolthet i produktionen, där man inte gärna släpper in nya tekniker eller genvägar. Resultatet är vackert, individuellt och levande. De är de bästa målarna som producerar TERRABRANCAS handgjorda kakel och dess motiv. Även de som specialbeställs efter kundens egna önskemål.